Bureau Coaching Hoger Onderwijs

Meditatietechnieken voor coaches en andere begeleiders

Inhoud
Als je met andere mensen samenwerkt, is het belangrijk jezelf goed te kennen en je reacties te kunnen observeren. Het is van belang dat je onderscheid kunt maken tussen jouw gevoelens en die van de ander. Dat geldt voor iedereen die voor zijn of haar werk dagelijks met mensen praat, bijvoorbeeld als coach, therapeut, manager, docent of begeleider. Meditatietechnieken zijn een goed hulpmiddel om je meer bewust te worden van je innerlijke signalen. In deze cursus leer je aan de hand van verschillende oefeningen je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Je leert meer in het hier-en-nu te zijn en toeschouwer te worden van je reacties. Daarnaast leer je bewust te benoemen wat zich aandient. De oefeningen zijn waardevol voor je eigen ontwikkeling en een aantal ervan kun je ook inzetten in je werk.

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor iedereen die met mensen samenwerkt en zichzelf verder wil ontwikkelen door zijn innerlijke wereld te onderzoeken. De cursus is waardevol als aanvulling op de coachopleidingen die de Academie voor Coaching aanbiedt, maar kan ook zelfstandig gevolgd worden. Je hoeft geen ervaring met mediteren te hebben.

Programma
De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema en telkens wordt de relatie gelegd tussen de oefeningen en de werksituatie.

Bijeenkomst 1: Gedachten
  • De hele dag door denken we en daarom is het goed die gedachten eens te onderzoeken. Hebben we gedachten of zijn we onze gedachten? Wat voor type gedachten kun je onderscheiden en wat kun je daar mee doen?
Bijeenkomst 2: Ademhalen
  • Ademhalen doen we automatisch en we denken er nauwelijks over na. Wat gebeurt er als we bewust ademhalen? Wat gebeurt er dan in je lichaam en hoe kun je met je ademhaling je lichaam sturen en meer in het hier-en-nu belanden?
Bijeenkomst 3: Spanning en ontspanning
  • Ongemerkt dragen we allemaal spanning mee in ons lichaam. Voor je kunt ontspannen moet je weten waar de spanning zit. Deze les doen we oefeningen gericht op het ontspannen van lichaam en geest. En als jij meer ontspannen bent, zijn degenen met wie je contact hebt, dat ook.
Bijeenkomst 4: Concentratie
  • In het dagelijks leven doen we meerdere dingen tegelijk en klagen 's avonds over drukte. We doen in deze les oefeningen waardoor je minder drukte kunt ervaren en met meer aandacht leert handelen.
Bijeenkomst 5: Ruimte innemen
  • Zowel fysiek als geestelijk nemen we een bepaalde ruimte in. Wat is de ruimte die jij inneemt? Hoe kun je je eigen ruimte afbakenen en hoe kun je die verkleinen of vergroten?
Bijeenkomst 6: Contact maken en bij jezelf blijven
  • Wanneer we met een ander praten, gebeurt er heel veel. We nemen signalen van de ander waar maar ook van onszelf. We doen deze bijeenkomst oefeningen waardoor je onderscheid leert maken tussen je eigen reacties en die van de ander.
Bijeenkomst 7: Stilte
  • Pas als we stil worden, kunnen we werkelijk waarnemen wat er in ons lichaam gebeurt en welke gedachten en gevoelens we hebben. Deze les verloopt in stilte en zul je ervaren wat stilte doet voor jezelf en wat de betekenis van stilte is in het contact met anderen.
Bijeenkomst 8: Woorden
  • Als je bespreekbaar kunt maken wat er is en woorden kunt vinden voor wat je voelt en denkt, levert dat vaak direct ruimte en ontspanning op. In deze laatste les gaan we in op expressie en ronden we met woorden de cursus met elkaar af.

Benodigdheden: pen en papier en makkelijk zittende kleding. In de studio is een ruimte om je om te kleden. Ook zijn matjes en meditatiekussens aanwezig.

Tijd en data
De cursus vindt plaats op donderdagavond van 19.30-21.30 uur.
Data najaar 2022: 22/9, 29/9, 6/10, 13/10, 20/10, 3/11, 10/11 en 17/11.

Locatie
De cursus vindt plaats in studio Yoga Su Casa, Middelweg 1a in het centrum van Leiden. Vanaf station Leiden Centraal is de studio 15 minuten lopen en met OV-fiets minder dan 10 minuten fietsen. Kom je met de auto, dan kun je betaald parkeren op de Kaasmarkt of in de parkeergarage op de Garenmarkt.

Kosten
De cursus kost inclusief lesmateriaal € 385,00 (particulier en zzp-tarief) of € 470,00 (zakelijk tarief). De tarieven zijn vrijgesteld van BTW.

Achtergrond
Ik heb ruim 10 jaar ervaring met meditatie uit verschillende spirituele richtingen. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan met lichaamswerk. Recente cursussen die ik heb gevolgd zijn zevendaagse stilteretraites bij Tijn Touber, pranayama (ademhalingstechnieken) bij de Indiase yogaleraar Vijay Gopala en Chi Kung bij Karl Grunick en Marc Jongsten. In mijn cursussen breng ik geleide meditaties, stiltemeditaties, ademhalingsoefeningen, visualisaties en verschillende lichaamsgerichte oefeningen bijeen.

Vervolgcursus en workshops: op aanvraag
Mogelijke thema's: stilte, energie, lichaamsbewustzijn, acceptatie, leven & dood, geven & ontvangen, je losmaken, lachen.

Wil je meer weten of heb je interesse in een workshop of cursus, neem dan contact met me op via 06 1475 1514 of stuur een e-mail naar cdehaan@coachinghogeronderwijs.nl. Voor de cursus die 22 september start, kun je je aanmelden tot 9 september.

foto Cornelia de Haan